Blog / Toporecká nepasterizovaná pravá ovčia bryndza - ako funkčná potravina
Konzumujte chutnú, zdravú bryndzu ako funkčnú potravinu. Pri píprave jedál našu toporeckú bryndzu nezahrievajte na viac ako 40 stupňou Celzia, takto zachováte jej enzymatickú a mikrobiálnu hodnotu.
Pravá ovčia nepasterizovaná bryndza z vyzretého syra
- účinkuje ako prírodne probiotikum v jednom grame bryndze sa 1-10 miliard prospešných mikroorganizmov
- bryndzu znášajú aj mnohý ľudia, ktorý neznášajú laktózu, pretože v priebehu fermetácie syra nastáva úbytok mliečnych cukrov
- pasterizáciou mlieka sa likviduje užitočné baktérie prospešné pre imunitu a stráca prírodné enzymy
- nepasterizovaná pravá ovčia bryndza má vysoký obsah vápnika so zachovanou väzbou na bielkoviny, ktorá uľahčuje jeho vstrebávanie - prevencia osteoporózy
- pravidelná konzumácie dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
Bryndza sa začala pôvodne vyrábať ako zásoba syra na zimu. Uchovávala sa v geletách z dreva zaliata tukom, v chladnej komore. V igelite nevydrží tak dlho ako v prírodnom „ balení“ pretože je živá. Je to mikrobiálny fenomén, živá prírodná konzerva, ktorá si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces tradičného salašníckeho zrenia nepasterizovaného syra, z ktorého sa vyrába spôsobí, že sa v ňom namnožia prospešné baktérie mliečneho kvasenia - probiotiká, ktoré majú na naše telo úžasne blahodarný účinok. Totiž v jednom grame bryndze sa nachádza asi 1-10 milárd týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov (rody: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus a mikroskopické huby Galactomyces geotrichum, Kluyveromyces lactis, Mucor circinelloides). V takomto bohatom zastúpení neobsahuje probiotické baktérie takmer žiadna potravina na svete. Nepasterizovanej bryndzi sa môže vyrovnať iba tradičný Kaukazský kefír, ktorý je zrejme jednou z príčin, prečo sa obyvatelia horských oblastí na Kaukaze dožívajú veľmi vysokého veku. Probiotiká sú dôležitou súčasťou črevnej mikroflóry – zvyšujú obrannú schopnosť organizmu voči patogénom, zabezpečujú správne fungovanie imunitného systému a pomáhajú predchádzať alergiám.
Bryndzu dobre znášajú aj mnohí ľudia s neznášanlivosťou laktózy, pretože počas spracovania mlieka na ovčí syr a bryndzu dochádza k prirodzenému úbytku mliečneho cukru. Aj mliečne bielkoviny v bryndzi sú stráviteľnejšie ako tie pôvodné v mlieku vďaka procesu fermentácie. Podľa prof. Ebringera enzýmová aktivita mliečnych mikroorganizmov pomáha tráviť tuk a bielkoviny v bryndzi, vďaka čomu je omnoho stráviteľnejšia a vzniká syr s unikátnymi vlastnosťami, ktoré upevňujú zdravie a vitalitu človeka. Okrem toho prospešné mikroorganizmy (napr. Geotrichum bryndzae) brzdia rast nežiaducich choroboplodných mikroorganizmov - dochádza tak k samočistiacemu procesu, ktorý nahrádza pasterizáciu. Pasterizácia likviduje aj užitočné baktérie s prospešnými účinkami na imunitu organizmu (prospešné okrem iného aj na liečbu alergií). Pasterizovaná bryndza stráca svojich „enzýmových strážcov“ a paradoxne sa rýchlo pokazí.
Ovčie mlieko je mimoriadne cenné aj vďaka obsahu vápnika. Na základe vysokého obsahu vápnika v bryndzi (650-750mg na 100 g) so zachovalou, teplom nepoškodenou bielkovinovou väzbou, ktorá zvyšuje jeho vstrebávanie, možno bryndzu zaradiť medzi vynikajúce prírodné prostriedky na prevenciu osteoporózy.
Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého typu cholesterolu v krvi, a to práve vďaka tomu, že má vysoký podiel tuku (v sušine je to až 45-51 %). Tuk ovčieho mlieka obsahuje mastné kyseliny so strednými a krátkymi reťazcami. Je lepšie stráviteľný pretože lipáza, enzým, ktorý sa podieľa na trávení tukov, štiepi esterové väzby krátkych a stredne dlhých mastných kyselín účinnejšie ako tie s dlhým reťazcom. Lipázou uvoľnené mastné kyseliny sú vďaka ich metabolickým vlastnostiam vynikajúcimi energetickými zdrojmi pre vyvíjajúci sa detský organizmus. Priaznivo ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu a rozpúšťajú cholesterol v žlčových kameňoch.