Blog / Deň na Farme Toporec 2019
Príjemne strávená nedeľa na FARME TIS v Toporci, kde sa ochutnávalo, hodovalo, zabávalo, súťažilo.
V nedeľu 2.6.2019 TIS Farma Toporec v spolupráci s miestnymi farmarmi, podnikateľmi, obecným úradom, poľovníkmi, hasičmi, koniarmi a ostatnými nadšencami zorganizovala „Deň na Farme Toporec“. Na podujatie prišlo až trojnásobné množstvo návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcim rokom aj napriek tomu, že v regióne severného Spiša na deň detí sa konalo množstvo festivalov. V poradí už štvrtý deň otvorených dverí bol tentoraz obohatený o ochutnávku a prezentáciu regionálnych producentov a farmárov predovšetkým z regiónu Spiša.
Hlavným cieľom podujatia bola propagácia Farmy TIS Toporec a regionálnych producentov a ich výrobkov priamo v regióne na mieste, kde vznikajú. Podujatie ukázalo aj pozitívnu spoluprácu medzi producentmi so snahou zvýšenia záujmu a predaj regionálnych produktov.
Návštevníci za pekného počasia si mohli pozrieť, ako funguje farma a čo je na nej nové. Deti si pod vedením skúsených animátorov zasúťažili na detskej farmárskej olympiáde. Vyskúšali si jazdu na koni. Miestni požiarnici predviedli svoju hasičskú techniku. Dospelí mohli nielen ochutnať, nakúpiť si, ale aj súťažiť vo varení guláša.
Hlavným lákadlom bola prezentácia a ochutnávky produktov od 15 regionálnych producentov a farmárov regiónu Spiš. Prišiel aj farmár z Oravy a Novohradu.
V priestoroch novej haly si mohli návštevníci nájsť obľúbené regionálne produkty, ako napr. výrobky z kvalitného mlieka (syry a syrové torty, parenice, oštiepky, bryndza…), mäsové výrobky, včelie produkty (med, peľ, propolis a medovinu) a výrobky z vosku, sušené bylinky, čaje, šípkový lekvár, miestne pivo, likér z čučoriedok, brusníc a aj čili.
Medzi návštevníkmi prevládali rodiny s deťmi a farmári. Lákadlom na podujatie bola aj hodnotná tombola od regionálnych producentov.
Regionálne produkty vynikajú nielen svojou originalitou a chuťou, ale návštevníci sa mohli pri rozhovoroch s farmármi a producentami dozvedieť aj to, ako vzniká regionálny výrobok a aká je jeho kvalita.